Спасибо за сообщение!
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время

генеральний директор інвестиційної компанії

Concorde Capital

19

березень 2018

13:46

Корпорація Імператора Сі

Команда Сі Цзіньпіна зважилася на викуп компанії під назвою “Китай”. Що це означає для світу, і України зокрема.

Незважаючи на претензії на світове економічне панування, Китай залишається досить закритою країною з малозрозумілою логікою подій, що відбуваються там.

Це стосується й нещодавнього рішення депутатів зробити китайського лідера довічним правителем. Тут напрошується близька нам аналогія Росії, але, гадаю, вона не зовсім доречна.

Логіку рішення китайської влади можна побачити, якщо подивитися на неї під іншим кутом. Наприклад, представивши Китай корпорацією, яка намагається вирішити накопичені проблеми.

Отже, уявимо собі публічну корпорацію з безліччю акціонерів, які прагнуть отримати швидкий прибуток і ставлять відповідні завдання керівникам.

Такий настрій змушує керівництво компанії фокусуватися на короткострокових виробничих показниках, зазвичай на шкоду довгостроковим орієнтирам. Крім того, сподіваючись на швидке просування кар’єрними сходами, менеджери підрозділів включаються в агресивну боротьбу за досягнення ключових показників ефективності (KPI), часто пригнічуючи або ігноруючи корисні ініціативи “конкурентів”.

Як результат, компанія рухається не туди, її ресурси використовуються неефективно, бізнес може й зростає швидко, але стає непередбачуваним та погано керованим. До того ж швидко зростають борги.

Одним із методів лікування таких випадків вважається викуп компанії менеджментом. Це дозволяє керівництву взяти паузу, відкоригувати та переформатувати компанію.

У результаті компанія може відмовитися від розвитку менш ефективних, неперспективних чи надто витратних підрозділів, зосередитися на якісному довгостроковому зростанні. Викуплена менеджерами компанія отримує нове дихання, її вартість зростає і стає стійкішою і вона може повернутися на публічний ринок, здійснивши IPO.

Схоже, команда Сі Цзіньпіна зважилася саме на такий викуп компанії під назвою Китай.

У недавньому минулому кілька груп керівників постійно боролися один з одним з метою піднятися кар’єрними сходами при черговій зміні влади. Після затвердження планів KPI на чергову п’ятирічку функціонери у різних провінціях Китаю починали шукати шляхи “виконати та перевиконати”, для чого здійснювали грандіозні, але не дуже практичні та доцільні проекти.

Така система “корпоративного управління” Китаєм та мотивації керівників його підрозділів стала призводити до різних перекосів, гальмувати зростання прибутку і навіть загнала економіку в борги.

Тепер же, в рамках реструктуризації економіки, може бути посилено акцент на довгострокові та м’якіші показники, такі, як екологія та ефективність використання ресурсів.

Зрозуміло, Сі та його команда повинні будуть наполегливо й обачно працювати, щоб обслуговувати та повернути отриманий для “викупу” кредит довіри. Причому не лише цей віртуальний кредит, а й реальні борги, якими економіка Китаю обросла протягом п’ятирічок екстенсивного зростання.

Але тим більшою буде віддача, якщо “менеджмент”, що консолідував владу, успішно приведе Китай до наступного етапу його “корпоративного розвитку”, досягнення більш стійкого, якісного зростання. В ідеалі — за кілька п’ятирічок Сі чи його наступники виведуть Китай на “IPO” у вигляді переходу до виборної демократії.

Думаю, що від останніх кроків китайської влади український гірничо-металургійний сектор отримає свої дивіденди.

Справа в тому, що для забезпечення грандіозних проектів будматеріалами в Китаї проектувалися металургійні потужності, які в результаті виявилися надмірними та збитковими (регіональних лідерів це мало турбувало — вони просто перевиконували плани). У результаті Китай почав експортувати надмірну сталь, знижуючи світові ціни і роблячи їх менш передбачуваними.

З новою структурою “корпоративного управління” та акцентом на екологію, прибутковість та зменшення боргів, кількість працюючих сталеплавильних комплексів у Китаї має зменшитися.

Підприємства, що залишилися, збільшать завантаження і прибуток, підвищать попит на більш якісну і чисту залізорудну сировину. Ціни на якісну українську руду зростуть, а світові ціни на сталь будуть стабільнішими.

джерело: https://www.epravda.com.ua/ukr/ columns/2018/03/19/635095/

Написати повідомлення