Спасибо за сообщение!
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время

генеральний директор інвестиційної компанії

Concorde Capital

16

серпень 2018

12:21

Ігор Мазепа про медреформу: очікується, що частину медичних послуг українці зможуть отримати безкоштовно, а за частину – доведеться заплатити. Чи покращиться дійсно доступність медичної допомоги та якість медпослуг для населення – поки що складно прогнозувати

Головний принцип медреформи в Україні — повне фінансування певного переліку медичних послуг та лікарських засобів державою. Реформа чітко окреслить, який вид допомоги громадянин отримає безкоштовно, а за який доведеться заплатити.

Безкоштовною буде первинна медична допомога — консультації сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, включаючи деяку діагностику та аналізи, а також екстрену та невідкладну медичну допомогу. Кошти на лікування та препарати від конкретних недуг щороку прописуватимуть у бюджеті.

При вступі в силу реформи бюджетні медустанови перестануть отримувати гроші з скарбниці просто за те, що вони є, виходячи з кількості місць чи інших потреб, обґрунтованих головлікарями.

Державні та комунальні лікарні та поліклініки продаватимуть свої послуги населенню та отримуватимуть за це гроші. Оплачуватиме ці послуги держава (ті, які потраплять до програми медичних гарантій) або пацієнти (зі своєї кишені або за страховкою).

Така зміна переводить усі державні медустанови на госпрозрахунок: продав більше послуг — отримав більше грошей. Не зміг продати свої послуги — шукай додаткове фінансування або став банкрутом. Це стане ривком для покращення якості медичних послуг через конкуренцію за пацієнтів.

Перспективи системи охорони здоров’я за повного фінансування

При повній імплементації медичної реформи, основою якої є зростання фінансування, ситуація у вітчизняній медицині може суттєво покращитись. Українці матимуть змогу отримувати весь спектр гарантованих безкоштовних послуг на первинному рівні, а також безкоштовні препарати.

У разі потреби у складному лікуванні чи діагностиці сімейний лікар направить пацієнта до амбулаторії чи лікарні до вузького фахівця. Там пацієнту нададуть спеціалізовані послуги: безкоштовні — в рамках гарантованого пакета чи платні, які до цього пакета не увійшли. Громадянин може не звертатися до сімейного лікаря, а одразу йти до вузького фахівця. Тоді послуги будуть платними.

Приватні клініки, яким теж буде дозволено надавати гарантовані державою медичні послуги, стануть доступнішими для громадян. Для фахівців первинної медицини реформа відкриває можливість заробляти на своїй клієнтській базі, виходячи з кількості підписаних з пацієнтами декларацій.

На кожного передплатника сімейний лікар може отримати 370-1480 грн на рік від держави. Він може бути і приватним підприємцем, і співробітником медустанови, але він не може брати додаткових платежів із пацієнта — послуга сімейного лікаря є частиною держпрограми медичної гарантії.

Чи вистачить грошей приватному лікарю, що виділяються, з урахуванням того, що йому доведеться покривати супутні витрати і податки, витрачатися на деякі аналізи — загальний аналіз крові, електрокардіограму, тести на вагітність, ВІЛ і вірусні гепатити, — поки не зрозуміло.

>

Для вузьких фахівців реформа вносить невизначеність, але й створює можливості для зростання добробуту. Після запровадження реформи такі фахівці та їхні роботодавці отримуватимуть плату лише за надані послуги.

Затребувані фахівці зароблятимуть для свого роботодавця багато, отже, можуть не перейматися своїм добробутом. Якщо ж фахівець не матиме попит у пацієнтів, то навряд чи на нього чекає світле майбутнє.

Неконкурентоспроможним вузькопрофільним медичним установам доведеться змінювати рід діяльності, скорочувати персонал, просити підтримки місцевих бюджетів і спонсорів або закриватися.

Проблемою для бюджетників стане норма закону, яка не дозволяє отримувати більше 20% доходу від платних, негарантованих медичних послуг. Наприклад, якщо бюджетом не передбачено оплату послуг деяких фахівців у визначеному році, а ці послуги можуть принести великі доходи лікарні.

Головлікареві лікарні доведеться скорочувати персонал, щоб не порушити закон. Логічний вибір звільненого – перейти до приватної клініки. Обмеження діє до 2024 року, але цього терміну буде достатньо, щоб проблема загострилася.

Для приватних медичних закладів реформа несе як можливості, так і складнощі. Надаючи якісніші та комфортніші послуги, вони зможуть розраховувати не лише на гроші пацієнтів чи страхових компаній, а й на державне фінансування як мінімум частини своїх послуг.

Приватники можуть отримати хороших фахівців із державних клінік, які перейдуть, якщо держава не забезпечить належне фінансування.

Водночас, приватні клініки, основним заробітком яких є недешеві первинні консультації, можуть втратити значну частину доходів через появу сімейних лікарів. Маючи можливість вирішити проблему безкоштовно у сімейного лікаря, українець навряд чи одразу