Спасибо за сообщение!
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время

генеральний директор інвестиційної компанії

Concorde Capital

24

травень 2018

21:11

Медреформа не залучить до охорони здоров’я додаткові кошти, потрібна страхова медицина

Медична реформа, що проходить в даний час, не залучить до охорони здоров’я додаткові фінансові ресурси, для розвитку сфери охорони здоров’я потрібна страхова медицина, вважає засновник і голова інвесткомпанії “Конкорд Кепітал” Ігор Мазепа.

“На жаль, я не можу назвати реформою те, що відбувається зараз. У моєму розумінні це просто спосіб перерозподілу державних грошей. Те, що було зроблено, жодним чином не залучить більше інвестицій у сектор, не зробить послугу дешевшою та конкурентоспроможнішою. Це просто давно назріла зміна порядку розподілу державних грошей, тоді як ринок медичних послуг як близько $5 млрд, так, швидше за все, таким і залишиться”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

На його думку, реформуванням можна було б назвати зміни, які б призвели до збільшення ринку. “Якби це була реформа, було б зрозуміло: умовно кажучи, цього року обсяг ринку $5 млрд, наступного року він $7 млрд, а 2020 року він $10 млрд. Ось це я назвав би реформою. Ця реформа не відповідає на цей питання: як у перший рік підвищити рівень страхового покриття з $90 до $120 на особу, а другого року – до $150, а в третій рік – до $200”, – сказав він.

На думку І. Мазепи, залучити додаткові ресурси у сфері охорони здоров’я може страхова медицина.

“Тому я нейтрально ставлюся до медичної реформи. Це дійсно правильний крок. Але його в жодному разі не можна назвати реформою”, – наголосив голова інвесткомпанії.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала у другому читанні та загалом законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема, змінам у системі фінансування медичних послуг.

У рамках реформи було створено Національну службу здоров’я України (НСЗУ), яка виконуватиме роль замовника медпослуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів із державного бюджету. При цьому комунальні медичні установи мають пройти обов’язковий для приєднання до медреформи процес автономізації, зокрема, реорганізуватись у комунальне некомерційне підприємство (КНП). Лише статус КНП дозволить медзакладу співпрацювати із НСЗУ.

Коментарі Ігоря Мазепи  про медреформу в Україні для агентства Інтерфакс-Україна https://interfax.com.ua/news/pharmacy/507629.html

Написати повідомлення